Sfaturi optimizare laptop sau PC

0
3420

Exista momente in care ati putea simti ca PC-ul sau laptopul ruleaza lent, paginile web dureaza prea mult pentru a fi incarcate, iar folderele sau softurile se deschid dupa ceva timp. Toate acestea sunt semne ca PC-ul se lupta cu ceva cu care nu este obisnuit. Aceste lucruri se pot intampla oricui, indiferent de vechimea calculatorului. Nu va invinovatiti calculatorul pentru astfel de lucruri, exista sanse sa fi colectat o multime de fisere nedorite sau memorie cache, fapt pentru care este nevoie de mai mult timp pentru a procesa executiile. Asta inseamna ca a venit timpul de optimizare a laptopului sau PC-ului.

Desi exista numeroase softuri de optimizare pentru laptop si PC disponibile pe internet, majoritatea fiind contra cost, optimizarea calculatorului poate fi facuta la fel de bine si fara a plati pentru ea. Este foarte usor sa va curatati PC-ul fara cunostinte tehnice. Trebuie doar sa faceti cateva lucruri mentionate mai jos si computerul va reveni la normal, asa cum a fost, totul tinand de cateva click-uri.

Eliminati programele inutile

Mergeti la Panoul de control (Control Panel), alegeti „Programe” si dezinstalati programele pe care nu le mai folositi sau pe care nu le recunoasteti. Multe dintre aceste programe au fost probabil instalate ca parte din alt program, ca „bonus”, astfel incat probabil existenta lor a fost necunoscuta pana-n prezent. Acest lucru va elibera, de asemenea, un spatiu pe hard disk pe care il puteti folosi pentru a stoca alte fisiere importante.

optimizare laptop control panel

Curatarea discului

Faceti clic pe butonul Start, apoi incepeti sa scrieti „disk cleanup” sau „curatare disc„, si apoi rulati aplicatia de curate a discului ca Administrator, sau pur si simplu ca utilizator simplu. Acest mic instrument va va ajuta sa stergeti memoria cache si fisierele temporare de pe Internet, ceea ce va elibera spatiu pe disc.

optimizare calculator harddisk

Optimizati programele rulate la pornire

Daca PC-ului sau laptopului ii ia prea mult timp pana intra complet in Windows si este folosibil in intregime, trebuie sa aruncati o privire pe programele rulate automat la pornirea lui. Apasati tasta de Windows Key impreuna cu R pentru a deschide panoul de rulare, si tastati comanda TASKMGR sau MSCONFIG in functie de versiunea de Windows, apoi navigati la Startup / Pornire. Verificati cu atentie toate programele care sunt rulate automat la pornire si dezactivati tot ce nu va face trebuinta sau nu tine de Windows.

optimizare computer startup

Defragmentarea hard diskului

Faceti click pe butonul Start si apoi incepeti sa scrieti „defrag” pana cand aplicatia de defragmentare a discului apare, dupa care faceti click pe ea. Alegeti partitia dorita si apasati Optimize. Acest lucru poate dura ceva timp pentru a finaliza relocarea fisierelor si optimizarea discului, insa merita fiecare secunda.

defragmentare hard disk laptop sau pc

Windows Update

Asigurati-va ca actualizarile versiunii de Windows sunt pornite si ca computerul sau laptopul poate verifica periodic actualizarile noi. Acest lucru va rezolva majoritatea problemelor de securitate, tinandu-l la curent cu toate problemele noi. Ideal, calculatorul trebuie sa poata verifica macar o data pe saptamana daca sunt disponibile alte actualizari.

Scanare antivirus

Asigurati-va ca utilizati o protectie antivirus serioasa (precum Bitdefender) si ca este, de asemenea, actualizata periodic cu notiuni si tipuri de virusi. Majoritatea software-urilor antivirus din ziua de azi vin si cu propria versiune a unui soft de optimizare, care de asemenea ajuta la imbunatatirea lui si la repararea erorilor de tip DLL. Ar trebui sa efectuati o scanare completa a calculatorului cel putin o data la doua saptamani, in functie de modul in care este folosit.

In afara de lucrurile de mai sus, puteti mari si memoria virtuala pe PC in cazul in care are nevoie de mai mult RAM, in special in cazul jocurilor, ceea ce ar putea afecta si performanta computerului. S-ar putea sa fie necesara, de asemenea, si optimizarea registrelor de Windows, pe care o vom detalia in alt articol, intrucat editarea incorecta a acestora ar putea provoca daune sistemului de operare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here