Sesiunile dese de Gaming iti pot afecta negativ sanatatea

0
2657

Daca esti un gamer inrait, putine lucruri se compara probabil cu sesiunile indelungate de joaca, indifierent de platforma pe care o folosesti fie ea PC, consola sau chiar telefon.

Chiar daca nivelul de dopamina creste semnificativ atunci cand atingi un obiectiv sau iesi victorios dintr-un meci online, trebuie sa stii insa ca acest hobby poate avea si un efect negativ asupra sanatatii daca nu este echilibrat cu alte obiceiuri mai sanatoase.

Pentru a-ti crea o imagine mai buna a potentialelor efecte negative pe care gaming-ul il poate avea asupra sanatatii tale, in continuarea acestui articol vom discuta despre cinci posibile probleme care pot aparea de-a lungul timpului.

5 potentiale efecte negative ale gaming-ului

De la cresterea in greutate la tulburari de somn, durere severa a incheieturilor si multe altele, urmatoarele probleme pot aparea daca exagerezi in ceea ce priveste perioada de gaming.

Instalarea sedentarismului

Prin sedentarism se intelege o viata lipsita de miscare. Si chiar daca unele jocuri incurajeaza mobilitatea fizica prin realitate virtuala, motion tracking, motion control etc, majoritatea jocurilor te obliga sa stai intr-un singur loc o perioada lunga de timp.

Daca petreci in fiecare zi ore in sir jucandu-te astfel de jocuri, odata cu trecerea timpului poti adopta un stil de viata sedentar, stil care poate creste riscul de aparitie al unor afectiuni si complicatii severe.

Deoarece esti inactiv, corpul tau va arde mult mai putine calorii ceea ce poate duce astfel la aparitia obezitatii si la pierderea masei musculare. Si pentru ca obezitatea este un factor semnificativ de risc pentru alte afectiuni, aceasta poate creste riscul de aparitie a diabetului sau al bolilor cardiovasculare.

Dieta nesanatoasa

Pe langa lipsa de activitate fizica, in timpul sesiunilor intense de gaming este de multe ori mai usor sa iei niste snack-uri sau junk food decat sa faci o pauza si sa mananci o masa echilibrata.

Dieta nesanatoasa de acest tip, bogata in sare, zahar si grasimi poate duce la aparitia obezitatii, mai ales daca este acompaniata si de stilul de viata sedentar mentionat mai sus.

Mai mult decat atat, consumul de sucuri energizante bogate in cofeina pot afecta tiparul de somn si te pot lasa deshidratat sau chiar anxios.

Tulburari de somn

Fie ca este vorba de cantitatea ridicata de cofeina din organism sau de expunerea indelungata la lumina artificiala emisa de monitor, calitatea somnului poate fi afectata semnificativ, mai ales daca te joci pana tarziu in noapte.

DIn cauza acestei probleme este posibil sa nu obtii orele necesare de somn si sa nu functionezi in parametrii tai optimi a doua zi, ceea ce poate duce la un grad mai redus de concentrare, iritabilitate crescuta, somnolenta, reflexe scazute etc.

Sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian este o afectiune caracterizata prin compresia nervului median la nivelul incheieturii, ceea ce poate duce la aparitia durerii, la pierderea senzatiei in patru din cele cinci degete, rigiditate si multe altele.

Chiar daca aceasta problema poate avea mai multe cauze, printre ele se numara si mentinerea intr-o pozitie incorecta a incheieturii pe o perioada indelungata de timp sau suprasolicitarea acesteia, ambele cazuri fiind prezente in timpul unei sesiuni de gaming.

Fie ca este vorba de tastatura si mouse sau de controler, asigura-te ca iei pauze dese si ca efectueze exercitii de intindere si de incalzire a incheieturilor. Mai mult decat atat, incearca sa schimbi pozitia acestora la anumite intervale de timp.

Tulburari de vedere

Petrecerea unei perioade indelungate de timp in fata ecranului poate duce la numeroase probleme de vedere. Fie ca este vorba de lumina artificiala emisa de ecran sau de miscarea rapida a ochilor in timpul jocului, sesiunile indelungate de gaming pot duce la aparitia durerilor de cap, la vedere incetosata, durere de ochi sau chiar incapacitatea de a vedea corect.

Chiar daca exista si beneficii asociate cu acest hobby, tine minte sa nu exagerezi si sa nu petreci prea mult timp in fata ecranului, mai ales daca nu compensezi cu un stil de viata sanatos si alegeri corespunzatoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here