5 Moduri de Prelungire a Vietii Unui Calculator

0
2017

Calculatorul este un dispozitiv ce este format dintr-o multitudine de componente ce au rolul de a prelucra informatia, fiecare componenta avand un rol bine stabilit in realizarea acestui proces.

Starea fizica a unui calculator este intr-un proces treptat de degradare, datorita componentelor care sunt parcurse de energie electrica si care automat degaja caldura.

Durata de viata a unui PC sau laptop bun este determinata de modul in care este folosit si intretiut, dar si mediul in care functioneaza.

In continuare se regasesc cateva sfaturi si practici prin care sa intreti un calculator pentru a depasi durata medie de viata.

1. Mediul

Pastreaza calculatorul intr-un mediu cu conditii normale de temeratura si umiditate.

Temperatura ridicata duce inevitabil la incalzirea exagerata a unor componente, din care poate rezulta topirea unor circuite. O cantitate ridicata de praf si impuritati in aer va face mai dificila ventilatia, aerisirea si racirea sistemului de catre ventilatoarele din dotare si duce la patrunderea de praf foarte fin in anumite componente, ceea ce va contribui la o incalzire si mai accentuata.

2. Curatarea

Curata PC-ul de praf cu regularitate! Indiferent de locul in care este amplasat calculatorul, acesta va acumula praf dupa o perioada indelungata de utilizare. Din acest motiv este recomandat ca la minum 6 luni, sau chiar mai des in situatia in care calculatorul este tinut intr-un mediu mai prafuit, sa se desfaca PC-ul si sa se aspire cu grija praful, in special de pe coolerul si radiatorul procesorului.

Evident, aceasta operatiune se va face cu calculatorul oprit si deconectat de la sursa de curent.

3. Racirea

Asigura-te ca racirea sistemului se face cat mai bine si mai eficient. In timpul utilizarii calculatorului, randamentul racitorului tinde sa scada, plus ca particulele de praf de pe paletele ventilatorului vor duce la scaderea intr-o anumita masura a eficientei in care sistemul isi mentine la un nivel optim temperatura.

In cazul laptopurilor exista si masuri auxiliare de racire, de exemplu folosind un cooler extern.

4. Software

Extinde intretinerea calculatorului si la nivelul software-ului utilizat.
Este recomandat sa optimizezi Windows-ul si programele folosite astfel incat calculatorul sa functioneze cat mai repede si sa execute doar cerintele si programele de care utilizatorul are nevoie.

Acest lucru duce la folosirea mai redusa a procesorului, a hard-discului si la evitarea supraincalzirii, precum si la fixarea unor probleme a lipsei fisierelor DLL.

De asemenea, este obligatoriu sa ai si un antivirus cu actualizarea la zi (noi recomandam Bitdefender), pentru a evita situatiile neplacute care-ti pot pune in pericol munca sau chiar documentele si pozele din calculator. Chiar daca esti de parere ca te poti proteja si singur, acesta este un risc imens pe care nu ar trebui sa ti-l asumi.

5. Utilizare

Foloseste calculatorul intr-un mod rationalizat.
Timpul total in care laptopul este utilizat va influenta durata de viata a acestuia. Este indicat ca atunci cand laptopul nu mai este folosit si nu exista motive pentru care acesta sa ramana aprins, sa-l stingi, chiar daca dupa cateva ore de exemplu intentionezi sa te intorci la el.

Asadar acum ca stii cum poti prelungi durata de viata a unui calculator sau laptop, ar trebui sa incerci sa pui in practica aceste sfaturi, pentru a evita sa fii lasat cu ochii in soare cand ti-e lumea mai draga! 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here