Fie ca vrei sa-ti deschizi un blog sau afacere online, in acest articol, vom trece peste lucrurile de care ai nevoie pentru a lansa un site!
Contrar a ce cu siguranta cred multe persoane, sa ai propriul tau site nu este un lucru care costa multi bani sau un lucru pentru care ai nevoie de vreun fel de aprobare sau accept.
In functie de preferintele fiecaruia, precum si de natura si scopul site-ului, pretul si costurile de administrare difera direct proportional. Cu cat ne dormim un site mai complex sau popular, cu atat costurile acestuia de creare si intretinere vor creste. Vom explica aceste lucruri mai jos, sub capitolul gazduire.
Asadar, haideti sa trecem la primul si probabil cel mai important lucru in a lansa un site si anume, domeniul!
Domeniul
Domeniul este adresa site-ului prin care utilizatorii il pot accesa, cum in cazul nostru este geekreport.ro.
Atunci cand cumparam un domeniu, trebuie sa stim faptul ca putem alege atat partea din fata a acestuia (ex. – „geekreport”), cat si TLD-ul sau extensia (ex. – „ro”).
Cu toate acestea, daca doriti un site in limba romana, este indicat sa optati pentru TLD-ul „ro„, iar pentru cele internationale, „com„.
Referitor la partea din fata a domeniului (ex. – „geekreport” in cazul nostru), aici puteti opta pentru orice nume doriti, cu conditia sa nu fie deja utilizat, insa este recomandat sa fie un nume care va descrie site-ul, ideea sau afacerea.
Domeniile pot fi cumparate de pe servicii precum RoTLD pentru Romania, sau spre exemplu Namecheap pentru cele internationale, iar pretul acesta incepe de la aprox. 55 RON pe an pentru cel din Romania, respectiv aprox. 9 $ pe an pentru cel „.com”.
Gazduirea
Daca domeniul este adresa virtuala a unui site, gazduirea, cunoscuta si ca „hosting”, este locatia fizica a acestuia.
Gazduirea presupune inchirierea unui server de unde site-ul va fi accesat si unde acesta va fi stocat, impreuna cu toate celelalte fisiere ale lui, precum poze, documente, baza de date, etc.
Practic, gazduirea unui site presupune inchirierea unui calculator (server), care ruleaza 24/7 pentru a va mentine site-ul online si accesibil.
Cand cautam gazuire pentru site, trebuie sa tinem cont de urmatoarele aspecte:
- locatia serverului, spre exemplu Romania, pentru un site romanesc;
- capacitatea si performanta acestuia, in functie de nevoile si de popularitatea site-ului – cu cat acestea sunt mai mari, cu atat si capacitatea trebuie marita;
- limita de trafic, unde indicat este sa ne orientam catre unul nelimitat;
- pretul, trebuie sa ne asiguram ca nu platim mai mult decat vom folosi;
- facilitatile acestuia, precum backup-uri, SSL gratuit, transfer de site, acces cPanel, serviciul de asistenta clienti, servicii de mentenanta si securitate, etc.
Ca exemple, pentru o gazduire romaneasca puteti apela la serviciile HostVision, iar pentru una internationala, la SiteGround.
Platforma
Odata ce avem domeniul si gazduirea, tot ce mai ramane de facut este sa ne hotaram asupra unei platforme cu care ne vom crea site-ul.
Platforma site-ului este practic motorul acestuia, cu ajutorul careia il puteti construi.
Desigur, puteti opta si pentru crearea unui site de la 0, in limbajul PHP spre exemplu, insa acest lucru necesita cunostinte avansate de programare. Asadar, in exemplul nostru, ne vom limita la folosirea unei platforme.
Cu toate ca exista mai multe astfel de platforme, precum Shopify, Wix, Weebly, Joomla sau Drupal, noi recomandam platforma WordPress.
Pe langa faptul ca aceasta este cea mai populara platforma pentru site-uri sau blog-uri, se bucura de o multime de plugin-uri (module), update-uri periodice de securitate si imbunatatiri, precum si teme pentru design.
Mai mult, fiind complet gratuita si cea mai populara platforma, este foarte usor sa gasim ghiduri si tutoriale WordPress atunci cand ne lovim de o problema sau dorim sa facem anumite schimbari la site.
Acum ca am stabilit 3 din cele 4 aspecte de care ai nevoie pentru a lansa un site, sa trecem si la ultimul punct si anume, tema site-ului.
Tema
Tema sau design-ul site-ului reprezinta interfata pe care o vad utilizatorii atunci cand il acceseaza.
Platforma WordPress beneficiaza de o multitudine de teme gratuite insa, de regula, pentru a ne bucura de un design profesionist si de calitate, precum si de ajutor in a configura tema, este indicat sa ne orientam catre cele contra cost.
Temele, de regula, fie ca le achizitionati de pe ThemeForest sau alte astfel de marketplace-uri, variaza ca pret de la 15 $ si pana la 59 $. De regula, cele mai scumpe sunt si cele care se pot modela pe o multitudine de idei de site, asa ca asigurati-va ca verificati versiunea lor Demo inainte de a le achizitiona.
Concluzie
Acum ca stiti care sunt lucrurile de care ai nevoie pentru a lansa un site, puteti oricand sa va incepeti propriul blog sau chiar afacere online si sa va dati o sansa pasiunii pe care cu totii o impartasim.
Desigur, daca aveti idei sau sugestii cu privire la acest articol, va asteptam sa le impartasiti cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos. Pana atunci, spor la treaba! 🙂